Paskelbtas Renginiai

Atvirukas iš Jonavos, pasakojantis istoriją

Ketvirtadienis, 08 June 2023 09:46 Parašė 

Šiemet minime labai gražų Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios 230 m. jubiliejų. Ta proga Jonavos kultūros centro krašto muziejus nori priminti istoriją apie Jonavos miesto įkūrimą ir didikus Marijoną ir Dominyką Kosakovskius, taip pat apie miestelio globėją ir puoselėtoją vyskupą Juozapą Kazimierą Kosakovskį. Būtent jo dėka Jonavoje buvo pastatytas vienuolynas ir mūrinė Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia. Šie du pastatai yra seniausi pastatai mūsų mieste (neskaitant Skarulių Šv. Onos bažnyčios), menantys XVIII a. ir didikų Kosakovskių laikus. Bažnyčios rūsiuose esančioje kriptoje palaidotas ne vienas Jonavos istorijai svarbus šios giminės atstovas, tarp kurių ir miesto įkūrėja Marijona Zabielaitė Kosakovskienė, bažnyčios fundatorius Juozapas Kazimieras Kosakovskis, jo brolis Simonas, Napoleono adjutantas, Prancūzijos kariuomenės generolas grafas Juozapas Antanas Kosakovskis. Minint gražią bažnyčios sukaktį, Jonavos istorija atgys atvirukuose. Kartu su grafike Vaiva Kovieraite - Trumpe, fotomenininku Mindaugu Meškausku ir dailininku Remigijumi Januškevičiumi sukurti atvirukai, bus papildyti video siužetu pasakojančiu istoriją. Kūrybinis procesas dar vyksta, bet visi darbai bus užbaigti iki liepos pabaigos, kad per Šv. Jokūbo atlaidus, liepos 30 d., būtų pristatytas atgyjantis atvirukas iš Jonavos.

Jonavos kultūros centro Krašto muziejus kviečia į artimiausius projekto "Atvirukas iš Jonavos" renginius:

Birželio 8 d. 17 val. Krašto muziejuje susitikimas su fotomenininku Mindaugu Meškausku ir parodos „Piligrimo pėdos portretas“ atidarymas.

Birželio 10 d. 18.30 val. Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje istoriko doc. dr. Vydo Dolinsko pranešimas „Vyskupas Juozapas Kazimieras Kosakovskis - Jonavos bažnyčios fundatorius“.

Projektą „Atvirukas iš Jonavos“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Jonavos rajono savivaldybė.

Renginiai nemokami

Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus informacija