Paskelbtas Renginiai

Menininko A. Kuliešio devizas: kiekviena diena – kūrybai

Penktadienis, 19 January 2024 06:56 Parašė 

Artėjant metų sandūrai, Jonavos Grigorijaus Kanovičiaus viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta ukmergiškio, poeto, fotomenininko Albino Kuliešio poezijos knyga „Angelo pėdos“. Tai tarsi dviejų leidinių – „Žodžiai, kuriais tu netikėjai“ ir „Pamesti eilėraščiai“ – tęsinys. Trečiajame eilėraščių rinkinyje atsiskleidžia autoriaus lyrinio ego pozicija į kiekvienam mirtingajam kasdienybėje sutinkamą reiškinį – artimą žmogų, meilę, gėlės žiedą, troškimą būti čia ir dabar.

Prasmingos sentencijos

Kaip teigė knygą redagavusi Rokiškio kultūros žurnalo „Prie Nemunėlio“ redaktorė  Alicija Matiukienė, kūrėjas nepripažįsta eilėraščių taisymo ir nieko pakeisti neleidžia. Anot jos, matyt, kiekvienas kūrinio autorius geriausiai žino, ko tam ar kitam eilėraščiui labiausiai reikia.

„Angelo pėdos“ – tai knyga, kurioje ryškūs dviejų dominančių – tamsos ir šviesos – nuolat pasikartojantys motyvai., kaip yra ir žmogaus gyvenime – diena ir naktis. Visa tai persipina su viltimi ir tikėjimu, kad šviesa nugalės ir žmonija iš karų, chaoso pakils į kūrybos ir darnos lygmenį. Tokia yra pagrindinė knygos mintis.  Tai tarsi durys į šviesą, bet jas atrasti ir atverti turi pati žmonija, vadinasi, kiekvienas iš mūsų.

Knygą sudaro trys dalys, o kiekviena prasideda žymaus žmogaus sentencija. Tarkime, pirmajai, pavadintai „Angelo pėdomis“ parinktas Eileeno Elio Freemano posakis „Angelai visur aplink mus, visą laiką ore, kurį kvėpuojame“. Antrąją dalį „Meilės ilgesys“ lydi Tėvo Stanislovo žodžiai: „Viskas, kas pasaulyje padaryta gražaus, padaryta iš meilės“. Rinkinį baigia pluoštas kūrinių, sudėliotų į „Ieškojimų“ skyrių, į kurį kviečia Stefano Zweigo sentencija: „Tas, kuris padėjo bent vienam vieninteliam žmogui, suvokė gyvenimo prasmę“.

Knyga yra spalvota, ją sudaro 216 puslapių, leidinį išleido leidykla „Baltijos kopija“ Vilniuje. Rinkinys iliustruotas autoriaus meninėmis fotografijomis, kuriose užfiksuotos kelionių po Lietuvą akimirkos. „Vienose atsispindi Ukmergės senamiesčio motyvai, kitose atpažįstame Molėtų, Utenos, Šiaulių rajonų, Sartų apylinkių reginius“, – pristatydama leidinį, supažindino A. Matiukienė.

Rinkinyje spausdinami 179 eilėraščiai, kai kurie jų dedikuojami konkrečiam asmeniui, pavyzdžiui, poetui Vladui Šlaitui, Lietuvos partizanams, menininkams ir autoriaus artimiesiems – mamai, tėčiui. Įdomu tai, kad keli eilėraščiai skiriami konkrečioms geografinėms vietovėms Lietuvoje – Šiluvai, Ukmergei, Birštonui. Autoriaus poetinis žodis užrašytas arba lankant šias vietoves, arba esant artimame santykyje su jomis. 

Plati jausmų gama 

Knygos redaktorė pastebėjo, kad Albino eilėraščių lyrinio veikėjo vaizdinys visiškai neapčiuopiamas, neregimas ir neįvardijamas – tai gali būti moteris, sapno reginys, vaizduotės spindulys ar blyksnis. Kūrybos jausmų gama yra įvairi – ilgesys, meilė, atleidimas, abejingumas, sielos atvėrimas ir t. t.  Be abejo, yra ir nusivylimų, iš kurių bandoma išeiti šviesos, tikėjimo ir tiesos takais. Žmogaus gyvenimo kelionėje akcentuojamas laikas, susijęs ne tik su žmogumi, bet ir su galaktikos platybėmis.

A. Kuliešio poezijoje yra visko – ugnikalnių lavinos, niokojamų piliakalnių skausmo, prieštaringų reiškinių žmogaus egzistencijai. Tačiau svarbiausia, A. Matiukienės teigimu, autoriaus poezijos kryptis – žmogus, egzistuojantis visoje daugialypėje jausenos kūryboje. Albinas apčiuopia ir  globalinio pasaulio žmonių santykius, ir mūsų bendravimą, tarsi ieškodamas priežasčių, atsakymų, rašo tiesą, kurią jis supranta, kurią mato, kuri galbūt ne visiems priimtina. Eilėse daug išgyvenimų ir rūpesčio dėl mūsų tradicijų išsaugojimo, vertybinių nuostatų kaitos. Skaitytojas eilėraščiuose suras dominuojančius žodžius – šviesa ir angelas, virstančius autoriaus poezijos leitmotyvu.

Autoriaus žodis

Knygos autorius prisipažino, kad jam labai malonu susitikti su jonaviečiais po  dešimties metų. „Lygiai prieš dešimtmetį šiame mieste ant Neries krantų pristačiau antrąją knygą. Dabar galvoju, kad galbūt ir ketvirtosios pristatymas galėtų vykti čia, šiame draugiškame mieste. Jonava man yra pirmos meilės miestas. Šiandien aš esu čia. Ir tuo džiaugiuosi“, – kreipdamasis į susirinkusiuosius sakė menininkas.

Jis pabrėžė, kad kiekvienas žmogus turi po du angelus – angelą sargą ir angelą mokytoją. Vienas, anot svečio, saugo nuo blogio, o kitas stengiasi nukreipti nuo paklydimų ir rodo kelią į šviesą.   Kaip sakė  A. Kuliešis, jo poezijos knygos gyvena savo gyvenimą, yra skaitomos ir keliauja iš vienų rankų į kitas. „Tai, ką aš parašau, nėra nei sugalvota, nei padaryta, tai yra tiesiog tiesos akimirka, sielos dalelė, kurią aš atiduodu visiems“, – pabrėžė kūrėjas.

Daug jo eilėraščių yra virtę dainomis ir skamba įvairiuose teminiuose vakaruose.

Kūrėjo portretas

Iš Ukmergės rajono Toliūnų kaimo kilęs A. Kuliešis yra fotomenininkas ir poetas, kultūros veikėjas, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narys, Ukmergės kino ir foto klubo „Horizontas“ vadovas, Ukmergės literatų klubo narys. Baigęs Siesikų vidurinę mokyklą, studijavo fotografiją Vilniuje. Nuo 1982 m. – fotografas profesionalas. Parodose dalyvauja nuo 1980-ųjų. Iki šiol fotomenininkas surengė keliolika personalinių fotografijos parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Jis yra portretinės fotografijos ciklo „Kūrėjų veidai – Lietuvos menininkai“ autorius. Išleido dvi poezijos knygas „Žodžiai, kuriais tu netikėjai“ (2007)  ir „Pamesti eilėraščiai“ (2013), du meninės fotografijos albumus „Kelionės po Lietuvą akimirkos“, atvirukų rinkinius, skirtus Ukmergei bei Rokiškiui, yra respublikinio meno kūrėjų festivalio „Langas į širdį“ organizatorius. 2022 m. savo tėviškėje Toliūnų kaime įkūrė  „Baltojo paukščio“ galeriją, o Ukmergėje atidarė privačią „Grafo galeriją“. Už pastarąją įgyvendintą idėją Kultūros dienos proga jam skirtas Ukmergės savivaldybės apdovanojimas.

Nuo 2007-ųjų A. Kuliešis yra Rokiškio kultūos žurnalo „Prie Nemunėlio“ fotografas. Menininko devizas: „Kiekviena diena – kūrybai“.

Irena BŪTĖNAITĖ

 ------------------------------------------------

Albinas KULIEŠIS

Kalėdinė dovana

Padovanokim meilę

ir nepirkim

širdim ir rankom

nesušildytų daiktų

padovanokim  sniegą

iš vaikystės

raštuotą nuo įšalusių pėdų

padovanokim speigo

nutapytą langą

ugnelės šokį

pečiaus pakuroj

padovanokim eglėm

paramstytą dangų

dūmelį vakaro žaroj

padovanokim žodį

iš širdies paimtą nesuteptą

laikytą lyg altoriuje giliai

padovanokime ką turime

geriausio

juk atiduodami

mes gausime tikrai...

Žmogaus širdis

Žmogaus širdis

altoriaus katedra

ir sostas

kuriam sėdėjo meilė

ir sėdės

ji begalinėje Visatoj

uostas

ir švyturys

kurio užpūsti

niekas negalės

šviesa ateina jau

į tavo

mano širdį

belieka tik atverti

jai vartus

kas Dievo žodį

myli

ir jį girdi

tam naujas kelias

bus šviesus...