Paskelbtas Sportas

„Aušrinė“ suklupo, bet laukia kovos namuose

Pirmadienis, 18 March 2024 11:45 Parašė 

2023-2024 metų Lietuvos moterų „TEIDA“ tinklinio čempionate prasidėjo atkrintamosios varžybos. Šiame sezone lygoje beliko vos penkios komandos, todėl į pusfinalio kovas nepateko viena ekipa. Reguliariajame sezone Raimondos Strelkauskaitės treniruojama Jonavos „Aušrinė“ iki dviejų pergalių žaidžia su Lietuvos U-20 rinktine. Pirmosios šių komandų  rungtynės šeštadienį buvo žaidžiamos Kaune. Reguliariajame sezone ekipos buvo pasidalinusios po pergalę, tačiau dabar pralaimėti negalima, nes pergalės atveju (dvi laimėtos rungtynės) būtų žaidimas finale. Reiktų priminti, jog „Aušrinė“ praėjusiais metais tapo nugalėtojomis, tačiau šiemet pakito komandos sudėtis, todėl jau pusfinalis parodė, kad lengvų varžovių nėra.

Jau nuo pat susitikimo pradžios jonavietės iš karto išsiveržė į priekį. Rinktinės trenerių štabas labai greitai turėjo prašyti pertraukėlę, nes atsiliko 0:5. Vėliau, nors ir priekyje buvo „Aušrinė“ tinklininkės, jaunosioms šalies tinklininkėms pavyko sustyguoti žaidimą ir pasivijo nutolusias jonavietes. Vienu metu Jonavos žaidėjos  turėjo dvigubą pranašumą (14:7), bet klaidų gausa leido ne tik varžovėms pasivyti, bet jau pačios šeimininkės ėmė valdyti situaciją aikštelėje. Pirmajam setui besibaigiant rinktinė pirmavo 18:20. Nors tašką pridėjo Irina Jakutavičienė, bet apsiginti nepavyko (19:22). Pertraukėlė negelbėjo ir „Aušrinė“ setą pralaimėjo 19:25.

Antrajame sete Jonavos tinklininkėms jau reikėjo stipriai susiimti. Komandos lyderės Danielė Kvedaraitė ir Jekaterina Kovalskaja ėmė rinkti taškus ir „Aušrinė“ vėl seto pradžioje pasiūlė savo žaidimą. Jos įpusėjus setui pirmavo 11:8. Įsibėgėjusi J. Kovalskaja toliau didino savo taškų kraitį, o komanda artėjo prie pergalingo seto. Šiame sete jau matėsi, kad Jonavos tinklininkės padarė išvadas dėl prastos pirmojo seto antros žaidimo dalies. „Aušrinė“ ekipa toliau sėkmingai žygiavo iki pat antrojo seto pabaigos ir laimėjusios jį 25:17, atstatė pusiausvyrą setuose (1:1).

Trečiajame sete nei viena komanda nebuvo linkusi taip lengvai pasiduoti ir užvirė daug atkaklesnė kova dėl kiekvieno taško. U-20 rinktinės sudėtyje komandą tempė Arina Petuchova ir Anastasija Jesipenko, o jonaviečių gretose jau šiame sete dviženklius taškų skaičius turėjo J. Kovalskaja bei D. Kvedaraitė. „Aušrinė“ pirmavo 12:10, bet šeimininkės įstengė net ir persverti rezultatą (12:13). Kiekviena papildoma klaida galėjo lemti bet kurios komandos nežymų atotrūkį. Ne kartą rezultatas buvo lygus (14:14, 20:20). Neįtikėtinose taškų lenktynėse intriga nusikėlė iki pat seto pabaigos. Dvi klaidos – ir jau 21:23 priekyje U-20 rinktinė, tačiau Jonavos tinklininkės nenuleido rankų. I. Jakutavičienė ir J. Kovalskaja dar kartą grąžino lygybę (23:23). Pasirodo, pergalei sete pasiekti, 25 taškų taip ir neužteko. Paskutinės lemiamos klaidos jonavietes nubloškė žingsniu atgal, nes pralaimėjo setą 25:27 bei jau atsiliko mače 1:2.

Ketvirtajame sete jonavietėms jau nebuvo galima klysti, nes jau būtų pralaimėtas ir mačas. Trauktis nebuvo kur, jau reikėjo vėl žaisti aukštesne nata. Pradžia seto priklausė „Aušrinės“ žaidėjoms. Jos taip spustelėjo varžoves, kad labai greitai pirmavo net 12:4. Tuo metu prie tokio sėkmingo žaidimo prisidėjo Marina Shramko, Emilija Barkauskaitė. Visgi, tai tikrai nebuvo seto pabaiga, nes šalies jaunosios tinklininkės stengėsi atsigriebti prarastas pozicijas. Skirtumas sparčiai ėmė tirpti (14:12). Šiame mače toks banguotas žaidimas tikrai nebuvo Jonavos ekipos sąjungininkas. Vėl įsivyravo atkali kova ir rinktinė dar kartą pademonstravusi ryžtą pasivijo jonavietes ir vėl persvėrė rezultatą (19:20). Kaip ir ankstesniame sete, baigiantis jam vėl rezultatas buvo lygus (23:23) ir tuomet jau vėl kiekviena klaida lėmė arba mačo baigtį, arba artėjantį penktąjį setą. Bet viskas baigėsi pralaimėjimu. Setas pralaimėtas 23:25, o rungtynės 1:3.

„Aušrinė“ komandai taškus pelnė: D. Kvedaraitė – 22, J. Kovalskaja – 18, I. Jakutavičienė ir M. Shramko – po 7, Augustė Danilovaitė ir Greta Mikoliūnaitė – po 4, E. Barkauskaitė – 3, Kamilė Stravinskaitė – 1.

Kitame pusfinalyje Vilniaus Universitetas 0:3 nusileido TK „Kaunas“ komandai.

Tad dabar reikia tikėtis, kad „Aušrinė“ pasieks revanšą dvejose namų rungtynėse (jei  laimės pirmąjį mačą). Atsakomosios šių komandų rungtynės kovo 23 d., šeštadienį nuo 17.00 val. vyks Jonavos sporto centro salėje (Vasario 16-osios g. 1A). Jei jonavietės laimėtų, lemiamas susitikimas vyktų kovo 24 d., sekmadienį nuo 13.00 val. toje pačioje sporto centro salėje.

KĘSTUTIS PUTELIS