Paskelbtas Renginiai

Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia šventė 230 metų jubiliejų

Trečiadienis, 02 August 2023 08:35 Parašė 

Liepos 30 d., sekmadienį, Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapija šventė bažnyčios pastatymo 230 metų jubiliejų. 12 val. vyko iškilmingos Šv. Mišios ir atlaidų procesija, po kurių tikintieji bažnyčios kiemelyje klausėsi Jonavos rajono savivaldybės mero M. Sinkevičiaus, parapijos klebono V. Birjoto ir kitų renginio svečių sveikinimų. Bažnyčios šventoriuje Jonavos kultūros centro krašto muziejaus darbuotojai organizavo parodą ,,Atvirukas iš Jonavos", kvietė išsirinkti labiausiai patinkantį atviruką ,,Linkėjimai iš Jonavos“ ir jį išsiųsti į bet kurį Lietuvos kampelį. Tikintiesiems savo muzikinius kūrinius skyrė iš Skarulių kilusi operos solistė Genovaitė Bigenytė ir klasikinės muzikos ansamblis "Regnum musicale". Po koncerto vyko šventinė agapė.

Šv. Mišias celebravo Lietuvos kariuomenės ordinariato vyresnysis kapelionas Remigijus Butkevičius. Kunigas dėkojo Dievui už galimybę švęsti iškilmę su gausiai Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje susirinkusia tikinčiųjų bendruomene, parapijos klebonui Virginijui Birjotui ir kiekvienam tikinčiajam.  Kun. R. Butkevičius linkėjo džiaugtis ir nešti žinią, kad ,,Dievas yra didžiausias mūsų gyvenimo turtas, lobis ir perlas“.

Po Šv. Mišių maldos namų kiemelyje su gražiu jubiliejumi bažnyčios bendruomenę sveikino meras M. Sinkevičius ir vicemerė B. Gailienė. Meras pasidžiaugė Dievo dovanotu gražiu oru, puikia nuotaika, gausiai susirinkusiais tikinčiaisiais ,,švęsti ir išpažinti savo tikėjimą, švęsti gražų jubiliejų“. M. Sinkevičius džiaugėsi valdžios ir bažnyčios bendryste, sutvarkytu maldos namų stogu, fasadu ir tikisi, jog ,,projektai, kurie jau ,,užkurti“, materializuosis ir kaip įmanoma greičiau“. Taip pat miesto valdžia įteikė pirmą piniginį indėlį bažnyčios vidaus atnaujinimui.

,,Tikėkimės, kad ši bažnytėlė dar daugybę metų tarnaus žmonėms. Mūsų pareiga – ja rūpintis, puoselėti tiek, kiek galime. Būkite pasveikinti, tegul Dievas ir toliau laimina mus visus ir mūsų miestą“, – susirinkusiems tikintiesiems dėkojo Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonas V. Birjotas.

Jonavos  krašto kultūros ir istorijos metraščio ,,Taurosta“ redaktorius, Jonavos krašto istorinės atminties saugotojas Vytautas Venckūnas susirinkusiems tikintiesiems  papasakojo keletą įdomių faktų apie Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią, jos istoriją. Bažnyčia ,,niekad nebuvo sugriauta, išskyrus kleboniją, kuri Antrojo pasaulinio karo metais nukentėjo ir buvo nugriauta. Reikia pažymėti, kad šalia 230 metų bažnyčios jubiliejaus, sukanka 100 metų Jonavos parapijai. 1922 m. gruodžio 18 d. vyskupas Skvereckas pasirašė indulgenciją kurti Jonavos parapiją“, – kalbėjo V. Venckūnas.  Jis paminėjo ir kitą datą: ,,120 metų, kai Jonavos bažnyčia tapo lietuviška, pirmą kartą  buvo leista laikyti Šv. Mišias ir lietuvių, ir lenkų kalba. 1903 m. kunigas J. Ulickas gavo vyskupo leidimą  tai atlikti“. Taip pat V. Venckūnas pasidžiaugė, jog Jonavos viešoji biblioteka padovanojo bažnyčiai atminimo lentą su iš lenkų kalbos išversta epitafija.

Visos šventės metu vyko Jonavos kultūros centro krašto muziejaus organizuojama paroda ,,Atvirukas iš Jonavos“.  Palapinėje muziejaus darbuotojai įkūrė dirbtuvėles, kur šventės dalyviai galėjo užeiti, išsirinkti labiausiai patinkantį atviruką ,,Linkėjimai iš Jonavos“ ir jį išsiųsti savo giminaičiui ar draugui į bet kurį Lietuvos kampelį. Šie atvirukai ,,gimė“ projekto ,,Atvirukas iš Jonavos“ metu. Fotomenininkas Mindaugas Meškauskas, dailininkas Remigijus Januškevičius ir grafikė Vaiva Kovieraitė-Trumpė sukūrė darbus, kurie vėliau tapo atvirukais. Jonavietis dailininkas Remigijus Januškevičius pradžiugino vienoje iš savo drobių nutapęs dar bebokštę Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią ir šalia jos šurmuliavusį turgų. Viename iš 15 atvirukų yra 1896 m. daryta Jonavos bažnyčios nuotrauka. Šios nuotraukos autorius yra Jonavos miesto įkūrėjų palikuonis, Vaitkuškio dvaro savininkas, fotografas, grafas Stanislovas Kosakovskis. Jonavos krašto muziejaus darbuotojai sukūrė trumpą filmuką apie Jonavos miesto įkūrimo ir bažnyčios pastatymo istoriją, kurį galima pamatyti telefonu nuskanavus QR kodą, esantį kitoje atvirutės pusėje. Šiuos atvirukus dar bus galima visą vasarą išsiųsti užėjus į Jonavos krašto muziejų ar turizmo informacijos centrą.

Praktikantas Paulius Mikšys